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| | GOViSRNMEN T OF  THDTA
/ (MINISTRY OF SURIPACE PRANSPORD

( "RANSE Ol WING)
do., RI=-"11044/4/92-MVL. New Delhi, tlie 3rd November, 1992,

To
fie Transport Secretariles of pll
State Governments/U.T. Adwinistrations.
L]

Subject ! Ramp Equlpment used for Llight hondiing -

8ir, ‘
Ivv . I am directed to say that the Ministry of Civil
Avistion have pointed out thst gome ol Cthelr speclaoliscd equip-
ments which are used for flight'hsndlling within the premises of
the Air Port had been geized and Airport Authrotics asked to
register the same like anyother vehicle. They have pointed out
that such equipments do not come under the purview of Motor '
Vehicle Act as these spree of sgpecislised nanture snd connot be
made up of for generasl applicstions. A Llimit ol these equip-
ments 1s enclosed for repndy reference.
2 The woller hon beon exonboed o Chiln Mintatvey and (6
is observed that :-
(a) the specisliwed equipments sdoplted for uge within the
' enclosed Airport Areas only cannot be decmed to be
Motiar Vehicl:s under Section 2(28) of the Moltor Velrlcles Act.

(b) Anperodrame is gpparently a restricted aren. 1IC caonot be,
deemed to be g public place as defined in Scction 2(34,
of the Motor Vehicles Act.

(c¢) As the specislised dquipments will be driven within the
enclosed Airport aress only, no driving licence, in
term of provisions of :he Motor Vehicle Act, is necesssary
for driving these equipmnents. However, such a requirement
may beé leid down by the employer in their recruitmnent

rules, .

.

: In view of the gbove, ] am to request thol whille
decidlng the question whether or not p speciolised equlilpment
used within enclosed Alrport arresrs is required to be
registered under the Mo:or Vehicle Act, 1983, the Stote
Governaent/UD Administretions wey kindly taike Into account
the ohservations contadned in Para 2sbove .

Yours tailthful Ly
i s5d/-
(J. K. KAPOUR)
Degk OLL Llcoer,



