C3/16009/TC/2011 Transport Commissionerate,
Trans Towers, Thiruvananthapuram,
Dated, 14.10.2011.

From
The Transport Commissioner,
Thiruvananthapuram.

To
Sri.Biju Mathew,
Vazhakalayil House,
Kinginimattom P.O.,
Kolencherry.

Sir,

Sub:- M.Vs.Dept. — Alteration of Goods Vehicles in to Generator
Van - reply — reg -

Ref:- Your request dated 12.09.2011 and 21.09.2011.

With reference to the above, you are informed that, as per
SO.No.1248 dated 5t November 2004, Vehicles fitted with generator is
included in the eategory of non-transport vehicle. The rule 126 of
Central Motor Vehicles envisages that every manufacturer or importer of
a motor vehicle shall submit the proto type of the vehicle for test by any
testing agencies specified in the rule for granting a certificate by that
agency as to the compliance of provision of the Act and these rules. A
combined reading of SO 1248 and Rule 126 revealed that a vehicle fitted
with generator and its proto type are tested and approved by any testing
agencies specified in Rule 126 shall be registered as non transport
vehicle. As per section 52 of M.V.Act 1988, no owner of a motor vehicle
shall so alter the vehicle that the particulars contained in the certificate
of Registration are at variance with those originally specified by the

manufacturer. The alteration in this section means change in the




structure of a vehicle which result in a change in its basic feature. The
basic features of every motor vehicle are specified by the manufacturer
and furnished before the testing agency for proto type test under Rule
126 of CMV Rules. If a goods vehicle is tested and approved by any
testing agency meant for carrying goods such vehicle cannot be altered
as generator van. But mere carrying a generator on a goods vehicle shall
not be a violation of section 52 subject to the condition that such
mounting does not change the classification of vehicle as Non Transport
Vehicle. In such cases, generator is considered as a load (Goods) carried
in the Goods Vehicle. However we are sending a letter to the Government
of India, Ministry of Road Transport and Highways for clarification in this
regard and a copy of the same is enclosed. |

This is for your information.

Yours faithfully,
Sd/-
Transport Commissioner.

Copy to: All DTCs, RTOs and Joint RTOs (Please refer this office letter of
even number dated 05,09.2011). They are also directed to take
similar action on ‘Goods Vehicle’ altered as Vehicle fitted with
Crane’ (NTV) and realize the loss of revenue by way of tax.

Approved for issyasnz \“:,’-'}‘k

Senior Sup¢rintendent.
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